Huskespil med blade

Find blade fra skovens træer - og lav et huskespil.

I skal fordele tallerknerne rundt på jorden

Lidt om aktiviteten

Skoven er fuld af træer – forskellige træer som bøg og eg, ask og gran. Du kan kende træerne fra hinanden ved at kigge på bladene. Bøgetræets blade ligner grønne æg. Kastanjens blade ligner kæmpestore hænder. Birketræets blade er små og smukke. Rød-el´s blade ligner købmandens brunkager osv. Det er let – og sjovt – at lære bladene at kende med et huskespil.
 

Sådan gør du

Find blade
Find blade fra så mange forskellige træer som I overhovedet kan. I skal tage mindst to blade fra hvert træ.

Undersøg blade
Sæt jer sammen og find ud af hvilke træer bladene stammer fra. Dem I ikke kan huske, kan I slå op i bogen. Hver gang I har fundet et trænavn til bladene, klistrer I to blade på hvert sin paptallerken, og skriver navnet under bladet. Det er brikkerne i jeres huskespil. I skal bruge 10 – 15 par brikker.

Huskespil
Huskespil er det samme som memory. Sæt jer i en rundkreds og vend alle brikkerne med hovedet nedad. Vend skiftevis to. Den der finder to blade fra samme træ, må tage dem som et stik – og vende en gang til. (Måske må man kun tage stikket, hvis man kan sige hvilket træ bladene stammer fra (men så skal I ikke skrive trænavn på)).

Pres blade
I kan også presse bladene i en plantepresse med aviser. Så kan I lave et huskespil med de tørre blade - det holder meget længere. I kan også klistre de pressede blade op på A4 karton – skrive trænavn, dato og findested på – og hænge dem op eller samle dem i en mappe.

Plantepresser af to plader, en masse aviser og nogle tunge sten. For neden en plantepresse med vingeskruer. Tegning: Eva Wulff.

Hvem, hvad, hvor

Fag:Biologi, Natur/Teknik
Sted:Skov
Årstid:Forår, Sommer, Efterår

Grej

  • Blade fra en masse forskellige træer – to fra hvert træ
  • 30 – 40 paptallerkner
  • Tape
  • Blyant eller sprittusch
  • En opslagsbog om træer

Tid

½ - 1 time

Undervisningsmål

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan ...

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.

Kolofon

Forfatter: Malene Bendix.
Tegning: Eva Wulff.

Denne aktivitet kan også bruges i forbindelse med børnehæftet "Skovens træer", som er udgivet i forbindelse med Skovens Dag. Du kan finde hæftet som pdf-fil og e-bog + 12 ideer til udeaktiviteter - én for hver måned i året.