Sådan laver du marmelade af hyben.

Lidt om hyben
Det er skallen man spiser. Den er fyldt med C-vitamin og A-vitamin. Frøene indeni skallen er hvide og fulde af kløpulver. Det er dem frække drenge og piger hælder ned ad ryggen på hinanden.
Når du skal bruge hyben til suppe, fjerner du først blomst og stængel med en lille kniv. Så skærer du dit hyben over på langs, og piller de hvide frø ud med spidsen af kniven. Resten kan du koge til suppe.
Her er rynket rose. Foto: Malene Bendix.
Sådan gør du
- Find et krat med Rynket Rose, og pluk en masse modne hyben.
- Skyl og rens dine hyben.
- Hæld dem i en gryde med 1 ½ l vand, og varm forsigtigt op til de koger.
- Lad det hele koge i 30 minutter.
- Mos hyben og kogevand.
- Hæld sukker og citronsaft i suppen.
- Rør majsstivelsen ud i lidt koldt vand, og hæld den i suppen.
- Kog suppen igennem i 1 minut - og spis den.
Hvem, hvad, hvor
Grej
- 375 g hyben (7 ½ dl)
- 1 ½ l vand
- 60 g sukker (3/4 dl)
- 3 spsk majsstivelse
- lidt citronsaft
- Skåle
- Gryde & ske
- Bål eller komfur
Tid
½ - 1 time
Undervisningsmål
Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.
Kolofon
Tekst og foto: Malene Bendix.