Her kan du læse en masse om hyld. Om biologi, skovbrug, brug af hyld, og hyldebuskens historie.

Kort om hyldebærsirup
Hvis du koger og koger på saft, så fordamper vandet væk og du får sirup. Det kan du gøre med hyldebærsaft - og du kan også bruge opskriften til sirup af f.eks. skovhindbær, brombær, solbær, ribs og andre bær, alt efter årstiden.
Du kan lave opskriften her over bål - eller på et komfur.
Sådan gør du
- Kom saft og sukker i en gryde og kog det ind til det bliver tykt som sirup.
- Rør i det ind i mellem, så det ikke koger over - eller bliver for tykt og brænder på.
- Hæld din sirup på et rent, skoldet glas.
Du kan spise hyldebærsirup på bålkiks, bålpandekager, youghurt eller bruge det som marmelade.
Husk at hyldebær er giftige rå - så brug dem aldrig i smoothies eller lignende. Hyldebær skal koges 1 kvarter, for at give den sunde, gode saft.
Hvem, hvad, hvor
Fag:Hjemkundskab, Natur/Teknik
Sted:Skov, Åbent land
Årstid:Efterår
Grej
- 1 liter hyldebærsaft
- 400 g. (rør)sukker
Undervisningsmål
Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan ...
Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.
Kolofon
Tekst og foto: Malene Bendix.
Materialet er støttet med tilskud fra tips- og lottomidler til friluftslivet og Aage V. Jensens Naturfond.