Hyldebærsirup

Kog sirup af hyldebær - eller af skovhindbær, brombær, solbær.
Her er modne hyldebær. Foto: Malene Bendix.

Kort om hyldebærsirup

Hvis du koger og koger på saft, så fordamper vandet væk og du får sirup. Det kan du gøre med hyldebærsaft - og du kan også bruge opskriften til sirup af f.eks. skovhindbær, brombær, solbær, ribs og andre bær, alt efter årstiden.
 
Du kan lave opskriften her over bål - eller på et komfur.
 

Sådan gør du

  • Kom saft og sukker i en gryde og kog det ind til det bliver tykt som sirup.
  • Rør i det ind i mellem, så det ikke koger over - eller bliver for tykt og brænder på.
  • Hæld din sirup på et rent, skoldet glas.
Du kan spise hyldebærsirup på bålkiks, bålpandekager, youghurt eller bruge det som marmelade.
 
Husk at hyldebær er giftige rå - så brug dem aldrig i smoothies eller lignende. Hyldebær skal koges 1 kvarter, for at give den sunde, gode saft.

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.