Lav en træsamling

Lav en samling af forskellige træsorter - og lær træet at kende.

Lær træet at kende

Lidt om aktiviteten

Træ er ikke bare træ. Det kan se ud på alle mulige måder. Lær træet at kende ved at lave en samling af træsorter.
 

Sådan gør du

En træsamling består af prøver af alle mulige forskellige slags træ. Det kan bare være triller. Det kan også være grene, du har skåret ud, så du både kan se barken og et tværsnit og et længdesnit igennem marven (se tegning).

Undersøg træet
Læg mærke til hvordan det er at save og hugge i de forskellige træsorter. Snit også i dem med din kniv. Er træet hårdt eller blødt? Hvilken farve har det? Hvordan dufter det? Hvordan smager det? Hvordan ser barken ud? Ændrer det farve når det tørrer? Skriv evt. dine iagttagelser op i et skema, så du har dem til senere.

traesorts_samling_del1_0.JPG
Her er en træsamling. Foto: Malene Bendix.

Hvordan bruger vi træ
Kig på de træmøbler og ting I har i jeres hus. Kan du se hvilken slags træ de er lavet af?

Navn på
Skriv navne på dine træprøver med en blyant. Du kan også samle frugter fra de samme træer og lægge ved prøven. Eller du kan lave en ophængning, som du ser den på tegningen.

Læs meget mere om de enkelte træsorter og deres egenskaber i Skoven i Skolens Leksikon. Se også denne tabel over vedegenskaber.

Hvem, hvad, hvor

Fag:Sløjd, Natur/Teknik, Billedkunst
Klasse:0. - 3. klasse, 4. - 6. klasse, 7. - 9. klasse
Sted:Skov
Årstid:Forår, Sommer, Efterår, Vinter

Grej

  • Grene eller stammer fra forskellige træer. Få dem af skovens folk, eller når nogen fælder et træ i deres have. Du kan også samle nedfaldne – og rimeligt friske – grene op i skovbunden. De kan dog være svære at se på, fordi det tit er ved at blive nedbrudt af svampe.
  • Sav
  • Økse
  • Kniv
  • Blyant
  • Evt. frugter fra de samme træer

Tid

Du kan bygge din træsamling op over lang tid.

Undervisningsmål

Alle kan bruge ideen her – børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, ka...

Alle kan bruge ideen her – børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.

Kolofon

Forfatter: Malene Bendix.
Tegning: Eva Wulff.

Denne aktivitet kan også bruges i forbindelse med " Skovens træer", et børnehæfte om træer, som er udgivet i forbindelse med Skovens Dag 2003. Læs mere om "Skovens træer", find hæftet som PDF-fil og find 12 aktiviteter om træer - én for hver måned i året.