Uglegylp

Find og undersøg uglegylp.
Du kan finde uglegylp i skovbunden. Kig imellem gamle grantræer. Foto: Malene Bendix

Kort om uglegylp

Ugler gylper. Grå, aflange uglegylp fulde af hår og museknogler.
 
Hvorfor gylper ugler
Som du nok ved, er uglen vågen om natten. Den har kæmpestore øjne, som ser fantastisk godt i mørke - og en formidabel hørelse, der gør den i stand til at lytte sig frem til små rystende mus i skovbunden.
 
Om natten flyver uglen lydløst ud, for at jage mus til sig selv og sine unger. Den har bløde fjer på vingerne – og fjerene har en ekstra lille dusk i kanten. De gør, at uglen kan flyve gennem den nattemørke skov uden en lyd. Til gengæld hører den alt hvad der sker. Uglen har nemlig en helt formidabel hørelse, der gør den i stand til at høre selv en lille mus, der pusler i græs og visne blade.
 
Når uglen har fanget en mus, sluger den musen med hud og hår og hovedet først. Ikke noget med at rive den i stykker. Uglen kan ikke fordøje musens hår og knogler. Dem samler den til en bolle i kråsen - eller muskelmaven som den også kaldes – og gylper bollen op igen, som et uglegylp.
 
Sådan et uglegylp er en skatkiste for knoglesamlere. Hvis du forsigtigt skiller et uglegylp ad, kan du finde bittesmå knogler og kranier fra mus – og også fra småfugle, som uglen også jager.
 
Se nedenfor hvordan du gør.
 
Stor hornugle
Stor Hornugle. En af vores mest sjældne ugler. Dens uglegylp kan blive kæmpestor - op til 8 cm lang. Foto: www.naturgrafik.dk.
 

Sådan gør du

Du kan finde uglegylp i nåleskoven. Kig efter dem i skovbunden tæt på nåletræernes stammer. Uglen sidder nemlig tit på en gren og spiser eller sover om dagen – og det er også der, den gylper.
 
Kan du se uglegylpet?
Hvis du er opmærksom, er det ikke så svært at se uglegylp.
Foto: Malene Bendix.
 
Hvordan ser uglegylp ud?
Et tørt uglegylp er gråt, aflangt og mellem 4 og 10 cm langt – alt efter hvilken ugle der har lavet den. Hvis du kigger nærmere efter, kan du se musehår og måske nogle små hvide knogler.
 
Hvis du finder et uglegylp i skoven, så bræk det i stykker og se hvad du kan finde inde i det.
 
Uglegylp - skilt ad på et stykke bark
Her har jeg brækket noget af uglegylpet i stykker. Til venstre kan du se små knoglestumper. Foto: Malene Bendix.
 
Hvis du vil undersøge gylpet mere grundigt, kan du tage det med hjem. Gem det i et blad eller en plasticpose i din taske.
 
Undersøgelse hjemme
Hjemme kan du sætte dig ved et bord, med avis på, skål, pincet, gammel tandbørste, nål osv. og undersøge hvad uglen spist. Kig efter:
  • Musehår
  • Knogler og kranier fra mus eller andre små pattedyr
  • Knogler, kranier og kråse fra fugle
  • Dækvinger fra biller – og andre kitin-dele fra insekters hudskellet
Sorter knoglerne fra og undersøg dem nærmere. Hvis du vil, kan du gøre dem rene med vand.
 
Knoglestumper
Småbitte knoglestumper. Kunne gøres bedre rene i vand.
Foto: Malene Bendix.
 
Hvad har uglen spist – og hvor meget
De fleste knogler er nok fra mus. Måske kan du finde helt tynde ribben, bittesmå skulderblads-knogler eller knogler fra musenes ben. Måske kan du finde kranier – eller dele af dem. Mange ugler dræber nemlig deres bytte med et kraftigt bid i baghovedet.
 
Tæl hvor mange mus uglen har spist ved at tælle hvor mange musekranier der er i gylpet. Der skal to underkæber og en overkæbe til en mus.
 
Måske har uglen også spist fugle. Hvis du vil tælle hvor mange, kan du tælle næb.
 
Skriv det op i dette skema:
 
Navn Kig, tæl og skriv hvad du ser                                                             
Hvor mange mus er der i dit gylp?
(Husk: 2 underkæber + 1 overkæbe = 1 mus)
 
Hvor mange fugle?
(tæl næb)
 
Hvis I er flere, kan I skrive hvor mange I har fundet tilsammen.  
 
Knoglesamling
Klæb de bittesmå museknogler op på et stykke sort karton. Skriv, hvor du tror at knoglen stammer fra på musen.
 
Gylp fra andre fugle
Det er ikke kun uglen der gylper. Ude i naturen kan du også finde gylp fra rovfugle som musvåge, spurvehøg, tårnfalk, fra kragefugle, mågefugle og mange andre fugle. Kig efter dem ved træer, hegnspæle og andre pæle i landskabet. 
 
Gylpet består af de dele af fuglens føde, som den ikke kan fordøje. Det kan være hår, fjer, dækvinger fra insekter, knogler, muslingeskaller, plantedele osv. Du kan blive klogere på, hvad fugle spiser, ved at undersøge forskellige gylp.

Læs mere

Du kan se uglegylp fra de forskellige ugler i Danmark i bogen ”Dyrespor” fra Gyldendal. Find den på biblioteket.
 
Du kan læse meget mere om museknoglerne – og se hvordan du kan finde ud af hvilke arter uglen har spist, ved at kigge på kranie og tænder. Find hæftet ”Ugler og gylp – en aktivitet med ben i”, udgivet af DOF i 1993.

Alle kan bruge ideen her – børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.