Vildt god pizza

Lækker mad til ungdommen – med fasanbryst som fyld - de unge kan tage inspirationen med hjem. Derudover har de også en hyggelig dag.
Fasan. Foto: Nationalpark Mols Bjerge.

Forberedelse

  • Køb ind ud fra ingredienslisten.
  • Læs afsnittet "baggrundsviden".

Opgaven

Vildtpizza, er en anderledes pizza, en pizza hvor hovedingredienserne er fra forskellige vildttyper. Vildtkød har ingen tilsætningsstoffer, konserveringsstoffer og er fedtfattigt. I denne opskrift bruger vi fasan, mange andre typer vildt kan også bruges.

Sådan gør du

Ingrediensliste

Pizzadej (stor til ca. 6 personer):

  • 2.5 dl lunken vand
  • 1 pakke gær
  • 1 dl. mælk
  • 1/2 dl. olie
  • 1/2 tsk. salt.
  • ca. 800 gram mel

Fyld:

  • To peberfrugter
  • Tomatsovs
  • 1 løg
  • 3-4 fasanbryster 
  • 200 gram røget fasanbryst
  • 250 gram revet ost.

Baggrundsviden

Nyttig info og baggrundsviden ift. forløbet

Vi er i dag ikke længere afhængige af jagt, som en måde at skaffe føden på. Derfor må det være andre ting, som er i spil, når en stor del af befolkningen, flere gange i løbet af året bevæger sig ud i naturen for at gå på jagt. For mange jægere har det en stor værdi selv at have nedlagt vildtet, skåret det ud, tilberedt det, for til sidst at kunne nyde det til aftensmad.

Desuden ved man, at rådyret eller fasanen har haft et godt liv, lige indtil det bliver nedlagt af et godt skud. Man ved at kødet er behandlet godt i hele processen, lige fra det blev nedlagt, til det serveres som aftensmad. Vildt som spise var tidligere en nødvendighed, i dag er det et supplement til husholdningen og et kvalitetsstempel.

Noget af det der adskiller jægeren fra andre i befolkningen er, at jægeren aktivt har taget stilling til at slå det dyr ihjel, som han/hun gerne vil spise. Ved at vælge kyllingen i supermarkedet, har andre slået den ihjel og gjort den klar til gryderne for dig. Indirekte tager man alligevel stilling til kyllingen skal dø, ved at skabe en efterspørgsel på den.

Hvis du vælger at spise fasanen fremfor kyllingen, så kan du her se en god og simpel opskrift på fasan her. Prøv eventuelt at lave den i hjemkundskab.

Ernæringsmæssigt perspektiv, vildt kød er utrolig fedtfattigt og det er sjældent noget kød kommer over en fedtprocent på 3.