Birkesaft

Her kan du se, hvordan du kan tappe saft af birketræet om foråret.
Rakler fra birkegrene. Foto: Janne Bavnhøj.

Lidt om birk og saft

Om foråret stiger saften op i løvtræerne. De har ellers har været i en slags dvale hele vinteren. I birketræet stiger saften så kraftigt, at du kan tappe den og drikke den. Læs nedenfor hvordan.
 

Sådan gør du

Fra marts til maj måned, hvor birkebladene springer ud, stiger saften i birketræet. Og der er kraft på. Hvis du skærer en gren over, vil saften fortsætte med at piple ud af gren-enden. 
 
Flaske på gren
Hvis du gerne vil smage birkesaft, skal du finde et birketræ og skære en gren. Find dig en gren der er 1,5 - 2 cm tyk og som sidder tæt på stammen. Skær den af, og stik grenens ende ned i en flaske. Bind flasken fast på grenen med sejlgarn. Nu vil birkesaften piple ned i flasken.
 
Smag
Smag på saften. Den smager sødt. Saften er en blanding af det vand som birketræet trækker op fra jorden og sukkerstoffer fra birketræet.
 
Køl ned
Birkesaft smager ekstragodt når det er kølet af, så tap noget saft i din flaske, og køl det af i køleskab - eller i en bæk. Der er også nogen der koger birkesaften ind, så den kommer til at smage sødere. Eller koger det meste af vandet fra, så saften bliver til birkesirup.
 
Sundhed på flaske
Birkesaft skulle være mægtig sundt. Det indeholder alle de næringsstoffer, som birken skal bruge for at vokse - f.eks. fruktose, glukose, frugtsyrer, aminosyrer, C-vitaminer, kalium, kalcium, fosfor, magnesium, mangan, zink, natrum og jern.
 
Hårvand og sirup
I gamle dage brugte man det til folkemedicin, til vin og til hårvand. Det kan du også bruge det til - og så til at drikke, til at bage af og til at dampe ind til sirup.

Alle kan bruge ideen her – børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.