Du kan lave en dejlig sirup af birkesaft. Her finder du opskriften.
Birkesaft
Her kan du se, hvordan du kan tappe saft af birketræet om foråret.

Lidt om birk og saft
Sådan gør du
Hvis du gerne vil smage birkesaft, skal du finde et birketræ og skære en gren. Find dig en gren der er 1,5 - 2 cm tyk og som sidder tæt på stammen. Skær den af, og stik grenens ende ned i en flaske. Bind flasken fast på grenen med sejlgarn. Nu vil birkesaften piple ned i flasken.
Smag på saften. Den smager sødt. Saften er en blanding af det vand som birketræet trækker op fra jorden og sukkerstoffer fra birketræet.
Birkesaft smager ekstragodt når det er kølet af, så tap noget saft i din flaske, og køl det af i køleskab - eller i en bæk. Der er også nogen der koger birkesaften ind, så den kommer til at smage sødere. Eller koger det meste af vandet fra, så saften bliver til birkesirup.
Birkesaft skulle være mægtig sundt. Det indeholder alle de næringsstoffer, som birken skal bruge for at vokse - f.eks. fruktose, glukose, frugtsyrer, aminosyrer, C-vitaminer, kalium, kalcium, fosfor, magnesium, mangan, zink, natrum og jern.
I gamle dage brugte man det til folkemedicin, til vin og til hårvand. Det kan du også bruge det til - og så til at drikke, til at bage af og til at dampe ind til sirup.
Hvem, hvad, hvor
Grej
- Et birketræ, som du må skære en gren af
- Dolk eller en grensaks
- Flaske
-
Sejlgarn
Tid
Det kommer an på hvor meget saft du skal bruge. Prøv dig frem.
Undervisningsmål
Alle kan bruge ideen her – børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.
Kolofon
Forfatter: Malene Bendix.
Foto: Janne Bavnhøj.