Her kan du se, hvordan du kan tappe saft af birketræet om foråret.

Lidt om birkesaft
Du kan tappe birkesaft fra birketræerne fra marts til træerne springer ud i begyndelsen af maj måned. Saften er fuld af næringsstoffer og kan bruges til mange ting bl.a. til at bage boller af.
Nedenfor finder du opskriften på fødselsdagsboller.
I aktiviteten Birkesaft kan du se, hvordan du tapper saft fra birketræerne.
Sådan gør du
-
Smelt margerine i en gryde og hæld i skålen
-
Tilsæt birkesaft og derefter gær
-
Når gæren er opløst tilsætter du sukker, salt, hvedemel, rosiner og kanel.
-
Ælt dejen godt igennem og lad den hæve et lunt sted 20 minutter.
-
Form dejen til 15 boller, sæt dem på en bageplade og lad dem hæve 40 minutter mere
-
Sæt bollerne i en kold ovn og bag dem 20 minutter i ved 200 grader.
Hvem, hvad, hvor
Fag:Hjemkundskab, Natur/Teknik
Sted:Skov
Årstid:Forår
Grej
Til ca. 15 boller
- 75 g smør eller margerine
- 2 dl birkesaft
- 25 g gær
- 1 spsk sukker
- 1 tsk salt
- 7 dl hvedemel
- evt. 50 g rosiner, 1 tsk kanel eller kardemomme
- æg eller mælk til pensling
Redskaber:
- skål
- grydeske
- gryde
Tid
1½ time.
Undervisningsmål
Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan ...
Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.
Kolofon
Tekst og foto: Eva Skytte.