Fødselsdagsboller med birkesaft

Her finder du opskriften på dejlige fest-boller med birkesaft.

Fødselsdagsboller på fad, bagt på birkesaft. Foto: Eva Skytte.

Lidt om birkesaft

Du kan tappe birkesaft fra birketræerne fra marts til træerne springer ud i begyndelsen af maj måned. Saften er fuld af næringsstoffer og kan bruges til mange ting bl.a. til at bage boller af.
 
Nedenfor finder du opskriften på fødselsdagsboller.
 
I aktiviteten Birkesaft kan du se, hvordan du tapper saft fra birketræerne.
 

Sådan gør du

  • Smelt margerine i en gryde og hæld i skålen
  • Tilsæt birkesaft og derefter gær
  • Når gæren er opløst tilsætter du sukker, salt, hvedemel, rosiner og kanel.
  • Ælt dejen godt igennem og lad den hæve et lunt sted 20 minutter.
  • Form dejen til 15 boller, sæt dem på en bageplade og lad dem hæve 40 minutter mere
  • Sæt bollerne i en kold ovn og bag dem 20 minutter i ved 200 grader.

Hvem, hvad, hvor

Fag:Hjemkundskab, Natur/Teknik
Sted:Skov
Årstid:Forår

Grej

Til ca. 15 boller

  • 75 g smør eller margerine
  • 2 dl birkesaft
  • 25 g gær
  • 1 spsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 7 dl hvedemel
  • evt. 50 g rosiner, 1 tsk kanel eller kardemomme
  • æg eller mælk til pensling

Redskaber: 

  • skål
  • grydeske
  • gryde
  •  

Tid

1½ time.

Undervisningsmål

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan ...

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.

Kolofon

Tekst og foto: Eva Skytte.