Fladbrød med skovmærke

Se her hvordan du bager fladbrød med skovmærke på en bålpande.

Skovmærke.

Kort om skovmærke

I april, maj og juni kan du finde den lille skovmærke i løvskove. Den har små hvide blomster og kranse af grønne blade. Skovmærke dufter lidt af vanilje fordi planten indeholder stoffet kumarin. Hvis du tørrer planten, bliver duften stærkere.
 
Du kan bruge skovmærke som et krydderi i fladbrød bagt over bål. Hvis du vil have fladbrød med en anden smag, kan du skifte skovmærke ud med andre urter, som ramsløg, skovsyre eller løgkarse.
 

Sådan gør du

Allerførst skal du finde skovmærke. Den vokser i løvskove om foråret. Pluk en håndfuld. Skyl urterne og hak dem med en kniv på et bræt.
 
Dej:
  • Hæld vand i skålen.
  • Opløs tørgær i vandet.
  • Rør mel, salt, olie og skovmærke ud i vandet.
  • Ælt og slå dejen sammen til den er blød.

Sådan bager du:

  • Nip små klumper dej af.
  • Hiv og form dem til flade, helt tynde brød. Du kan også rulle dem flade med en kagerulle eller en flaske.
  • Du kan bage dine skovmærke-fladbrød over bål på en bålpande eller et grydelåg af jern.

Hvem, hvad, hvor

Fag:Hjemkundskab, Natur/Teknik
Sted:Skov
Årstid:Forår

Grej

  • 1 pakke tørgær
  • 3 1/2 dl koldt vand
  • 1/2 kg speltmel
  • 1/2 spsk salt
  • 3 spsk rapsolie
  • En håndfuld hakkede skovmærkeblade

Redskaber:

  • Skål
  • Ske
  • Bræt
  • Kniv
  • En bålpande eller et grydelåg af jern

Undervisningsmål

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan ...

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.

Kolofon

Forfatter: Malene Bendix.

Ide lånt fra workshop på Naturvejledernes Årskonference 2011.

Materialet er støttet med tilskud fra tips- og lottomidler til friluftslivet og Aage V. Jensens Naturfond.