Efterårskreativitet med naturens materialer

Vi går ud og undersøger efterårsnaturen. Hvordan ser træer, blade og planter ud, når efteråret kommer? Vi laver naturkunst med blade, lysesiv, grene, nødder, kastanjer, bog, agern, græs, eller hvad vi nu finder.
Efterårets farver holdt i live et glas med eddike

Forberedelse

At have snakket om efterår sammen med børnene. At have sunget efterårssange: ”Nu falmer skoven trindt om land”, ”blæsten kan man ikke få at se” mm. At kigge på efterårs farveskalaer sammen med børnene. Gå f.eks. til en farvehandler og hent farveskalaer i papirform, som I kan bruge.

Opgaven

Vi går ud og undersøger efterårsnaturen. Hvordan ser træer, blade og planter ud, når efteråret kommer? Vi laver naturkunst med blade, lysesiv, grene, nødder, kastanjer, bog, agern, græs, eller hvad vi nu finder. Vi trækker bær på snor eller maler billeder med bær, saften fra smågrene og blomster. Vi bruger også genbrugsmaterialer, når vi laver aktiviteterne.

Sådan gør du

Et lille efterårstræ med nedfaldsblade

Sav en tyk og gerne frisk gren/lille stamme i fine skiver på ca. 1½-2 cm. Bor et hul i skiven, der passer til et grilltræspyd.

Saml nu fine nedfaldsblade sammen med børnene i mange farver og størrelser. Lade børnene lave et lille træ ved at putte med på pinden. Når I nu er ude med børnene, kan I samtidig samle fine kastanjer, der kan bruges som top på træet.

En snegl på vejen er tegn på regn….

Tag på tur i en fyrreskov sammen med børnene for at opleve skovens farver om efteråret og for at samle store flotte fyrrekogler. Koglerne kan bruges til at lave flotte snegle med hus af en klat ler eller saltdej, hvor koglen er sneglehuset og et par små grene er følehorn.

Put efteråret på genbrugsglas

Der findes så mange smukke genbrugsflasker, som man kan bruge til mange forskellige formål. Om efteråret er det oplagt sammen med børnene  at indsamle bær, blade og frugter med mange former og farver. De fine indsamlede ting puttes i en rengjort genbrugsflaske og klar lagereddike hældes i flasken, til alt er dækket. Nu har man den fineste gemmeflaske, hvor efterårets farver er puttet på glas. Og farverne holder sig flotte i årevis.

Et billede med bladmønstre

Nogle af de blade, som der er indsamlet på turen med børnene i skoven, kan bruges til at lave de fineste kultegninger med bladmønstre. I tager et stykke trækul fra bålet eller fra en pose trækul til grillen. Blade i forskellige størrelser lægges på et bord under et stykke hvidt papir. Børnene kan nu, ved at trække kullet henover bladet, få det fineste bladmønster frem på papiret.

Det hvide papir kan limes op på et ark A3 genbrugspapir, så der fås et fint passepartout billede.

Tips: spray lidt hårlak på, så holder kultegningen længe.

Lerhoveder på efterårstræer

I kan af en klat ler lave de sjoveste og mest finurlige hoveder på træernes efterårsstammer. Lad børnene pynte hovederne med blade, nødder og smågrene. Slut af med en “lerhovede” fernisering, hvor I besøger de dekorerede træer sammen.

Sommerfugl af genbrug

Hvis I har en træklemme, et kaffefilter, en rest ståltråd og to træperler, kan I lave en fin sommerfugl, som børnene kan male i  flotte farver.

Kompetencemål

  • Børnene kan udtrykke sig i kreative små kunstværker lavet af naturmaterialer.
  • Børnene har kendskab til efterårssange.
  • Børnene kan ud fra viden og erfaring kende naturens farver og materialer om efteråret.

Færdighedsmål

  • Vi lærer børnene at bruge forskellige naturmaterialer i kreativ udfoldelse.
  • Vi synger og lærer børnene sange om efteråret.
  • Vi lærer børnene at lave kunstværker ud af årstidens naturmaterialer.
  • Vi lærer børnene at få en forståelse for naturens skiftende udseende ift. årstiderne.

Vidensmål

  • At øge børnenes opmærksomhed på efterårstegnene omkring dem om efteråret.
  • At udtrykke sig med efterårets farverige naturmaterialer.
  • At have fokus på farver, former, årstidsrytmer og vejr i naturen.