En snegl på vejen

Find og undersøg snegle.
Snegl på finger. Foto: Anita Søholm.

Kort beskrivelse

Vi kender alle sneglen fra sangen ”Mariehønen Evigglad” eller rimet om sneglen på vejen og regn i Spanien. Men vidste I f.eks. også at sneglen ingen ben har men til gengæld en fod? Eller at den på hovedet har to stilkede øjne øverst og to følehorn der kan smage og lugte nederst?
Vi skal ved hjælp af små forsøg studere sneglene nærmere.

Sådan gør du

  • Snegle fangst og genfangst
    Er det mon de samme snegle vi ser gang på gang på legepladsen eller i haven? Det kan I undersøge i det her forsøg.
    Start med at gå på snegle jagt – hvor mange snegle med hus kan I finde?
    Mærk sneglehusene med forskellige farver, tal eller bogstaver og slip så sneglene fri igen.
    Gå på snegle jagt igen næste dag eller senere på ugen - hvor mange af de mærkede snegle kan du genfinde?
     
  • Snegle-træk
    Snegle er faktisk ret stærke. Men hvor stærke kan I finde ud af med den her øvelse.
    Find først en stor flot snegl. Lav en ”slæde” af en tændstikæske – sæt den ene ende af snoren fast på tændstikæsken og den anden ende på sneglehuset. Sæt sneglen med slæden på en glat overflade og lad den ”vandre”. Du kan lige så langsomt læsse slæden med sten – hvor tung en slæde kan sneglen trække?
    Husk at frigøre sneglen for slæden, før den sættes ud i naturen igen.

    Tip til succes
    Sæt sneglen på en glat og lidt fugtig overflade – forstøv evt. en vandforstøver på overfladen
     
  • Snegleterrarie
    Hvis du gerne vil studere sneglene lidt nærmere kan det være en god idé at lave en terrarie.
    Sneglene egner sig bedst til at være i fangenskab i en kortere periode, hvorefter de slippes fri igen.

    Du skal bruge:  Terrarium i plast eller glas med ventilationslåg, Græstørv, Et stykke bark, friske grønne urter eller frugt og grønt, vandforstøver

    Sådan gør du: Læg græstørv i bunden af terrariet. Placer et stykke bark som skjul. Fugt terrariet med en vandforstøver. Læg friske grønne urter, frugt eller grønt ned i terrariet som foder

Husk at... Placere terrariet i skyggen, snegle tåler ikke sollys og varme. Der skal altid være fugtigt i terrariet. Brug dagligt en vandforstøver til at fugte terrariet med. Sneglene skal fodres med frisk mad hver dag. De er planteædere og fodres med forskellige slags friske grønne urter, frugt og grønt. Sneglene giver tegn, hvis terrariet ikke er et godt sted at bo - så ”lukker de døren”, ved at trække en hinde for deres hul i sneglehuset og går i en dvaleagtig tilstand. Så er terrariet for varmt, for koldt, for tørt eller vådt! Slip sneglene fri igen. Find et godt sted med fugtig jord, gemmesteder og masser af grønne urter.

  • Sneglevæddeløb
    Uanset om man har haft sneglene i et terrarium eller blot kigget på dem i kortere tid i naturen eller på legepladsen så skal de sættes fri igen. Inden I gør det kan det være sjovt at lave et lille sneglevæddeløb.
    Find 2-5 snegle - du finder snegle hvor der er mørkt og fugtigt. Lad sneglene løbe om kap. Du kan også lade sneglene kravle hen over en gennemsigtig plade af glas eller plastik – kig på sneglen nede fra og se hvordan sneglen kommer frem ad ved at bevæge sin fod.

Læs også

Viser  ud af 
  • Naturen og naturfænomener