Snit en knap

Sådan snitter du dine egne knapper af en gren.

Snit en knap af en gren.

Lidt om knapper

Siden oldtiden har vi brugt knapper til at knappe med - og til pynt. I oldtiden blev knapperne mest brugt til pynt. Dengang hang tøjet løst, og man tog det på ved at trække det over hovedet eller binde det om sig.

I 1300-tallet begyndte folk at bruge tøj der sad tættere til kroppen. Stoffet blev skåret til så det passede til kroppens kurver, og man begyndte at lave knapper og knaphuller - ellers kunne det snævre tøj ikke komme af og på.

Knapper kan laves af mange forskellige materialer - træ, ben, metal, perlemor fra muslingeskaller, sneglehuse mm. De ældste knapper var af ben eller metal. Du kan lave mange forskellige knapper. Her er nogle almindelige runde knapper  - find selv på andre.

Sådan gør du

1. Skræl barken af med dolken

2. Så snitter du enden af grenen rund, og pudser med sandpapir så rundingen bliver helt glat. Når knappen har den rigtige facon, saver du knappen af. Sav forsigtigt så knappen ikke knækker - jo tyndere knap jo lettere knækker den. Du kan evt. save pinden hele vejen rundt sådan: Sav pinden halvt igennem, drej pinden lidt, sav igen og drej pinden lidt osv. til du har savet hele vejen rundt.

3. Bor to huller i knappen. Puds efter med sandpapir og smør knappen med linolie. Så er knappen klar til brug.

Tips!
Forskellige træarter giver forskellige mønstre. Grene der er begyndt at blive nedbrudt, har også flotte mørke mønstre - de må dog ikke være rådne.

Fag:Sløjd, Håndarbejde
Sted:Skov, By og kultur
Årstid:Forår, Sommer, Efterår, Vinter

Grej

• en gren som er lidt tykkere end størrelsen (diameteren) på knappen. Det må ikke være en gren med blød marv. Grenen skal være godt tør – ellers flækker knappen når den tørrer.
  • dolk
  • sandpapir
  • sav
  • linolie

15-30 minutter

Undervisningsmål

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.

Forfatter: Eva Skytte, naturvejleder i Dansk Skovforening + Skoven i Skolen
Tegner: Eva Wulff.